1. TEZSZED: tárgyszó szétszedő modul

Kiegészítő modul, külön várásolható meg. Csak a jogosult felhasználóknál hajlandó futni!

A modul egy találati halmaz összes rekordján végigmegy, és az összes tárgyszó rekordot megnézi. Amelyikben talál " - " (space minusz space) részt, azt szétszedi két - vagy több - részre. Lekeresi az összes dokumentumot ami hivatkozik erre a tárgyszóra, és abban lecseréli a hivatkozásokat.

Pl.: Karácsony - Díszek

Ha a szétszedett tárgyszó valamely része pont egy meglevő földrajz, alkotó, testület, rendezvény, vagy műnek a neve/címe, akkor annak nem hoz létre új tárgyszót, hanem ezt a rekordot rendeli hozzá a dokumentumokhoz.

1.1. A modul indítása

A modul az Egyéb / Eszközök / Modul indítás menüpontból indítható. A modul neve: TEZSZED, paramétereket nem kell neki adni. Ha a könyvtár nem jogosult a modul használatára, akkor a

Nem jogosult a modul használatára

hibaüzenet jelenik meg, különben a következő ablak tűnik fel:

1.2. A modul ablaka

1. ábra: Modul ablaka
kep

A Halmaz mezőt az F9 (beszúrás) gomb segítségével tölthetjük ki. A találati halmazok listájából kell kiválasztanuk a feldolgozásra szánt halmazt. Ezt a mezőt kötelező kitölteni (mint az a > jelből is látható).

Ahogy a halmazt kitöltöttük, kitöltődik a Hátravan mező. Ennyi rekordot kell majd feldolgozni.

Az Indít gomb megnyomása után a Hátravan elkezd csökkenni, az alatta levő mezők pedig a rekordoknak megfelelően változnak.

A Maradt mezőben azon tárgyszó rekordok száma látszik, amik nem változtak. A Nincs- adja meg, hogy hányban nem volt elválasztó jel ( " - "), a NincsDok pedig azt adja meg, hány tárgyszó rekordra nem volt dokumentumból hivatkozás. Ezeket felesleges szétszedni.

A Változott mezőben a szétszedett tárgyszó rekordok számát látjuk, a Más rekord mező pedig a találati halmaz azon rekordjainak számát adja, amik nem tárgyszó rekordok voltak.

A feldolgozott rekordokba rendszer megjegyzéseket tesz a program. A következő tipusú rendszer megjegyzések fordulnak elő:

A szétszedett tárgyszó rekordokra utána már nem hivatkozik dokumentum, ezek elvileg törölhetők az adatbázisból. A szétszedett tárgyszavakat le lehet keresni. Pl. rendszer megjegyzés alapján (TEZSZED - szétszedett). Vagy használható a 'Tárgyszavak dokumentum nélkül - InfoKer' keresőkérdés.

Vissza: HTML dokumentáció   ;   TextLib honlap