1. Távoli keresés (z39.50) modul

A windows kliens program Távoli keresés ablakában más könyvtári katalógusokban kereshetünk.

Z39.50 és TextLib WEB szervereken lehet keresni. Jelenleg a MOKKA, OSZK, FSZEK, MTA Z39.50 szervereken, és a VMK, JAMK, DFMK TextLibes megyei és néhány városi könyvtár WEB szerverén keres.

A rendszergazda más szerverek elérését is meg tudja adni egy konfig állomány szerkesztésével.

Az eredmények megmutatását a Távoli találatok modul végzi. Ott lehe kiválasztani, mely rekordokat akarjuk betölteni a saját adatbázisunkba.

Kiegészítő modul, külön várásolható meg.

1.1. A modul indítása

A modul a Keresés / Távoli keresés menüpontból indítható. Elérhető még a könyv kötet beviteli ablak Másik / Minta távolról menüpontjából is. Indítás után a következő ablak tűnik fel (példánkban a Hol: mezőből választunk éppen):

1.2. A modul ablaka

1. ábra: A modul ablaka
kep

1.3. Használat

A Hol mezőben adhatjuk meg, melyik távoli adatbázisban akarunk keresni. Az ablak alsó részében láthatjuk az éppen kiválasztott adatbázis címét, a szolgáltató könyvtári rendszer nevét, és egyéb megjegyzéseket.

A Max.találat mezőben azt adhatjuk meg, hogy max. hány találatot akarunk megjeleníteni a keresés eredményeként. Ha nagyon sok találat lenne, akkor annak megjelenítése sokáig tartana. Ezt lehet itt korlátozni.

A kereső mezőkben (CIM ... ISSN) van Expand (F9), de ez természetesen a helyi adatbázis kulcsait mutatja. Azért van mégis, hogy könnyítse az adatbevitelt.

A kereső mezők kitöltése közben a CCL mező tartalma mindig azt a CCL keresőkérdést mutatja, ami a Z39.50 szerverre el lesz küldve. Ezt lehet javítgatni a keresés elküldése előtt. De ha ezután bármely kereső mezőbe még beleírunk, a CCL mezőben történt javítás felülíródik!

A keresések eredménye egy új ablakban jelenik meg. Ha nincs találat, ennek oka a Keres gomb mellett lesz látható.

1.4. Szerverek

Jelenleg a következő szervereken lehet keresni a Távoli kereséssel:

A rendszergazda a TextLib szerver gépen tav-ker.cfg fájlba újabb szervereket vehet fel.

Megjegyzés:

Vissza: HTML dokumentáció   ;   TextLib honlap