TextLib

WinKliens kipróbálás

 • WinKliens újdonságok

  Letölthető volt a TextLib WinKliens - 2007 szeptember végéig egyéb korlátozás nélkül használható verziója. Ettől kezdve csak külön kérésre küldünk kipróbálható verziót.


  A teszt verzió használatához szükséges teendők:

  1. Telepítés

  A windowsos telepítő program senkinek nem fog meglepetést okozni:-)
  A telepítés végén mindjárt meg is adhatjuk a TextLib szerver IP vagy IPX címét.
  Ekkor még nem érdemes indítani a WinKlienst, a TextLib szerver úgy sem fogja most még beeengedni ezt a klienst. Ha mégis próbálkozunk, akkor a

  Másik könyvtár szervere Srv:xxx Kliens:10708
  hibaüzenettel kell találkozzunk.

  2. TextLib szerver beállítás

  Be kell állítani a TextLib szerverben, hogy a teszt klienseket beengedje. Az alap beállítás az, hogy a szerver csak a vele megegyező szériaszámú klienseket engedi be. Egy másik könyvtár kliens programjával hiába is próbálkoznánk belépni. A teszt programok 107XX sorozatszámúak lesznek (ami azt jelenti, hogy 2007 XX hónap végéig használható). Ezeket tehát engedélyezni kell a szerverben. A \textlib\exe\tlsrv.cfg (linux alatt: /usr/share/textlib/exe/tlsrv.cfg) file-ba egyetlen sort kell beleirni:

  kvt: 10708 10709

  Ha nincs még tlsrv.cfg, akkot létre kell hozni. Linux alatt textlib user es textlib group legyen a tulajodnosa, es a group tagjair tudjak irni/olvasni! (chown textlib.textlib tlsrv.cfg ; chmod 664 tlsrv.cfg)

  A beállítás után újra kell indítani a TextLib szervert...

  3. Dolgozó rokordok beállítása

  Meg kell adnunk az egyes dolgozóknál, hogy milyen kliensekkel léphetnek be. Ez is a biztonság miatt van (hogy más könyvtárból még az itt érvényes azonositó/jelszó ismeretében se tudjanak belépni). A megadás módja a következő: a rendszergazda - persze még nem a WinKliensben - lekeresi a kérdéses dolgozó rekordját, és a 'Beléphet:' mezőbe beírja azon kilensek sorozatszámát, amikkel ez a dolgozó beléphet a Textlibbe. Ha több is van, akkor ezeket ismétlődés jellel (ALT/; illetve ALT/é) kell elválasztani. Adjuk meg itt is az előző pontban a 'kvt:' után felsorolt számokat. De ez nem elég! Meg kell adni a saját programunk szériaszámát is, hogy azzal is be tudjunk majd lépni. Saját szériaszámunk pl. a bejelentkező ablakban is mindig megjelenik. Az 'IK19950nnn' szövegből az nnn az.

  Ha olyan dolgozó akar belépni a Winklienssel, akinek nem lett beállítva a Beléphet mezője, vagy akinek elfelejtettük megadni a saját könyvtárunk szériaszámát, az az 'Ebből a könyvtárból ezzel az azonosítóval nem jogosult belépésre' üzenetet fogja kapni.

  Megjegyzés: a 2. és 3. pontról részletes magyarázat a rendszergazdai dokumentációban itt található.